2019. aastat kujundasid IoT, 5G ja tehisintellekt

#5G #iot #tehisintellekt
4 min lugemine

2019. aasta tõi Telia äriklientidele mitmeid olulisi uuendusi ja uudiseid, mis aitavad ettevõtetel oma äri tõhustada nii täna kui eesseisvatel aastatel.

 

Oleme täna tunnistajaks väga põnevale ajastule, mil erinevad tehnoloogiad nagu 5G, asjade internet, tehisintellekt ja robootika arenevad tohutu kiirusega. Ilmselt muudab nende tehnoloogiate küpsemine ja arenemine seda, kuidas me juba lähemas tulevikus töötame, õpime ja meelt lahutame ning kindlasti näeme sündimas ka täiesti uusi ärimudeleid ja teenuseid. Seepärast on ka Telia üks fookusi panustada uute lahenduste arendamisse, et oma klientide elu senisest veelgi efektiivsemaks ja mugavamaks muuta.


Tervet Eestit kattev asjade interneti ehk IoT võrk

Juba aasta jagu katab tervet Eestit Telia poolt rajatud NB-IoT asjade interneti võrk. NB-IoT (narrow band internet of things) võrgu näol on tegu sisuliselt esimese 5G-perekonda kuuluva asjade interneti võrguga, mis levib üle kogu riigi – protsesside efektiivsemaks muutmine pole olnud kunagi varem nii lihtne.

Telia asjade interneti võrk on muutnud kõigi ettevõtete jaoks IoT lahenduste loomise tõeliselt käegakatsutavaks ning ühtlasi võimaldab anda uue hingamise kõigile M2M (Machine to Machine) lahendustele. Kokku teenindab Telia täna Eestis ligemale 300 000 IoT seadet, olles selle näitajaga kindel turuliider. Näiteks on hetkel väga suur osa M2M lahendustest kasutusel autode jälgimise lahendustes, makseterminalides, erinevates kauglugemise lahendustes (näiteks gaasiarvestid) jm.

Esimene reaalne 5G lahendus Eesti tööstuses

Sel suvel võttis Ericsson oma Tallinna tehases kasutusele 5G tehnoloogia. See on märgilise tähendusega, kuna teadaolevalt on tegu üldse esimese sellelaadse lahendusega Eestis, mida kasutatakse kohalikus tööstuses. Nimelt aitas Telia luua Ericssonile privaatse 5G võrgu, mille abil liiguvad tehase territooriumil isejuhtivad sõidukid ning liitreaalsuse lahendused kontrollivad toodangu kvaliteeti. Lisaks jälgib terve hulk erinevaid sensoreid töökeskkonda, mõõtes õhuniiskust, temperatuuri, müra- ja valgustugevust ning süsinikdioksiidi taset. Selle sammuga astus Ericssoni Tallinna tootmisüksus suure sammu veelgi nutikama tootmise suunas, suurendades nii oma efektiivsust kui paindlikkust. Selliseid, just konkreetse ettevõtte vajadustele vastavaid lahendusi on Telia valmis koostöös oma partneritega tegema ka edaspidi.

Tehisintellekt analüüsib teksti ja juturobotid teenindavad kliente

Nii Telia ise kui mitmed meie partnerid on omal käel kogenud, kuidas saab näiteks Feelingstreami abil automatiseerida ja vähendada kliendikõnede registreerimisele kuluvat aega, saada kõnedest väärtuslikku sisendit ning selle abil arendada oma teenust ja teenindust. Samuti võtab järjest enam ettevõtteid klientide teenindamisel appi juturoboti kui kõige arusaadavama tehisintellektil põhineva lahenduse, mis aitab teatud tüüpi probleeme lahendada. Seega – kui klient pöördub oma teenusepakkuja poole, aitab juturobot kliendi küsimuse automaatselt lahendada, ilma, et (inim)teenindaja peaks sekkuma. Telial on juba mõnda aega „palgal“ juturobot Mia, mis on teenindajate koormust vähendanud 30% ja aidanud klientidel kiiremini oma küsimustele vastused saada.

Suurem rõhk IT-turvalisusele

Küberpättide rünnakud ettevõtete ja nende võtmeisikute vastu on muutunud üha täpsemaks ning ettevõtetelt raha väljapetmiseks kasutatakse väga erinevaid meetodeid. Seetõttu on aina olulisem, et ettevõtted oleksid teadlikud küberohtudest ning suudaksid end nende eest kaitsta. 31. oktoobril toimus Tallinnas Telia küberturvalisuse päev, mille raames leidsid aset ka ettevõtete juhtidele suunatud küberturbeseminar ning IT-spetsialistidele mõeldud temaatiline töötuba. Samal päeval korraldas Telia ka häkkerite võistluse, kus osalejatel tuli lahti muukida tavalise ettevõtte serverikeskkonda jäljendav süsteem. Võistluse käik näitas, et edukamatel tiimidel õnnestus serveris talletatud andmetele ligi pääseda vaid loetud tundidega.

Tallinna külje alla kerkib uus ja moodne andmekeskus

Selle suve hakul avaldasime oma plaani rajada 2021. aastaks Tallinna külje alla moodne ja keskkonnasõbralik andmekeskus, mille maksumus ulatub 10 miljoni euroni. Eestis pole täna ühtegi ametlikult sertifitseeritud andmekeskust ning Telia lähebki esimest Tier3-tasemega sertifitseeritud andmekeskust rajama. Ühtlasi saame selle sammuga pakkuda oma klientidele moodsat, keskkonnasõbralikku ning turvalist andmemajutuse lahendust.

 

 

Digitark koondab tehnoloogiateadlikke ja -huvilisi toimetajaid, kes otsivad üles põnevaimad ja kasulikumad tehnoloogiakillud Eestist ja laiast maailmast, et sinu elu oleks lihtsam, mugavam, toredam ja turvalisem.